Kalmar

Logen Stora Kronan

Om du vill träffa glada och trevliga människor i en lugn och trevlig miljö samtidigt som vänskap och välgörenhet är en viktig del i ditt liv så är Logen Stora Kronan rätt plats för dig. Vi är en organisation med c:a 60 medlemmar i Kalmar.

En vanlig Logekväll startar med glatt och trevligt umgänge en s.k. förloge. Därefter kommer själva logesammankomsten vilken i sig inte är så hemlig. Men för att förstå vad logen står för så får man veta mer och mer ju längre upp i graderna man kommer. Kvällen avslutas med en brödramåltid där vi har förmånen att få avnjuta underbar mat som lagas av någon broder eller några bröder inom Logen.
Som exempel på en fantastisk sammankomst kan nämnas våran underbara Julloge med ett dignande julbord som brukar avnjutas tillsammans med våra respektive och inbjudna gäster. Ett kärt och återkommande besök vid denna loge är Kalmarbygdens Lucia, en perfekt start på julen.

Logen Stora Kronans lokal ligger vid flygplatsområdet i Kalmar. En lokal där Logens bröder träffas för vänskap, broderskap och gemenskap. Logemötena är ett välkommet avbrott i många bröders vardag, där man får chansen till att träffas och vara med om högtidliga ritualer. Det är ett ypperligt tillfälle att kombinera nytta och nöje. En viktig del i arbetet inom logen är våran Caritasverksamhet, d.v.s den välgörenhet som genomsyrar hela ordenssällskapets grundidé.

Bland dom organisationer som vi har stöttat genom åren är WB´s egen Afasifond, Luciafonden (till förmån för fysiskt och psykiskt handikappade barn och ungdomar i Kalmar Län), Kalmar Stadsmission, SOS Barnbyar m.m.

Lite historia:

1979 kontaktade Broder Nils Johansson, från Logen Kung Oskar i Oskarshamn, Sten Thomelius i Kalmar. Kontakten visade sig vara det första steg i det som senare resulterade i bildandet av Logen Stora Kronan i Kalmar.
Efter att först ha bildat en WB-ring i Kalmar 1980, så instiftades sedan Logen Stora Kronan i oktober 1982. De stiftande bröderna var:

Sten Thomelius
Börje Fransson
Fritz Wahlfridsson
Dag P Hansen
Torsten Johansson
Leif Strandberg
Dzintars Roske
Jan Moberg
Roland Holmberg
Rolf Dahlgren
Lars-Inge Karlsson

Efter att ha varit ordförande i WB-ringen, så blev vid Logens instiftande Broder Börje Fransson vald till Logen Stora Kronans Kansler. 1993 valdes Broder Fritz Wahlfridsson och han efterföljdes sedan 2001 av Broder Börje Carlsson. 2009 valdes Broder Olof Andersson. Logen Stora Kronans nuvarande Kansler heter Ulf Lorentzon och tillträdde i sitt ämbete i Maj 2019.

Namnet Stora Kronan kommer från Regalskeppet Kronan som sjönk utanför Ölands kust 1:e juni 1676. Skeppet hittades samma år som WB-ringen bildades och det blev då ett passande namn.

Lämna ett svar